Med en liten skål bönor till maten, och några intensiva pass styrketräning i veckan, kunde Patrik Olsson efter 40 år lägga sina insulinsprutor åt sidan, åtminstone ibland. På köpet rasade han rejält i vikt. Nu kommer boken om Patrik Olssons kamp mot typ-1-diabetesen som gjorde honom blind.

En halv deciliter bönor som förrätt till varje måltid, och lika mycket bönor till efterrätt.

Maten i övrigt: vanlig lågkolhydratkost med grönsaker, kött och inte särskilt mycket fett.

Lägg till det några pass styrketräning i veckan och du har receptet på hur Patrik Olsson efter 40 år med typ-1-diabetes dramatiskt kunnat dra ned på sitt insulin från 100 enheter om dagen till mellan noll och 25.

På köpet gick han ner 25 kilo på 2,5 månader.

– Om jag vissa dagar optimerar allt jag lärt mig själv om resistent stärkelse i kombination med träning så behöver jag inte något snabbinsulin alls utöver det långtidsverkande. Vanliga dagar behöver jag inte längre ta det vid varje måltid, säger Patrik Olsson.

Nu är han aktuell med boken “Låt bönorna förändra ditt liv”, skriven tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt.

– För mig är det en revolution. Jag har tagit insulin till varje måltid i 40 år. Ingen läkare har någonsin sagt till mig att detta kunde vara möjligt.

Patriks flickvän Marie hade också diabetes och för henne slog sig sjukdomen på njurarna. Hon avled 2015 tre dagar efter sin andra transplantation. Kroppen orkade inte komma igång.
– Mitt mål är att hjälpa andra. Om jag hade vetat det här tidigare hade mycket kunnat vara annorlunda. Jag hade förmodligen inte blivit blind och Marie kunde ha varit i livet.

Patrik Olsson var fyra år när han fick sin typ-1-diabetes, en sjukdom som sliter hårt på kroppen. Som 22-åring förlorade han synen på sitt ena öga och 2010 var det dags igen. 36 år gammal blev det helt svart.
– Det som räddade mig var vännerna runt omkring mig och intresset för träning, och snart började jag också lära mig om lågkolhydratkost.

En av de första böckerna han läste var “Fettskrämd” av Lars-Erik Litsfeldt. Patrik skippade kolhydraterna, men en dag var det en träningskompis som tipsade om bönor.

– Jag skrattade åt det i tysthet. Det var ju kolhydrater, men sedan testade jag och effekten var enorm. Jag vägde 110 kilo och fettet bara rann av mig, säger Patrik Olsson.

Hans nya sambo Maria hade under tiden kämpat sig ner från 120 till 100 kilo med hjälp av vanlig lågkolhydratkost och en personlig tränare, men sedan var det stopp.

Maria har inte diabetes men nedsatt insulinkänslighet. Det gör att kroppen utsöndrar mycket insulin och att hon därför lätt går upp i vikt. Insulinets uppdrag är att städa undan överskott av blodsocker och placera det i fettceller.

När Patrik övertygat henne om att addera bönor till dieten och samtidigt börja med intensiv styrketräning tappade hon snabbt ytterligare 40 kilo.
– Nu har jag bara halva flickvännen kvar, skrattar Patrik.

Båda två har experimenterat med sig själva genom att med modern utrustning mäta och dokumentera sitt eget blodsocker i realtid. När de bara ätit smörgåsar eller exempelvis fläskkotletter har blodsockret gått i taket, men med bönorna har blodsockerkurvan förblivit platt.

– Det är det märkliga. Jag har inte behövt plocka bort något, bara lägga till bönorna. Faktum är att blodsockret då till och med kunnat minska i samband med måltiden, säger Patrik.

Alla sorters bönor verkar fungera men mest har de experimenterat med kidneybönor och kikärtor. När Patrik och hans nuvarande sambo Maria sedan berättat om sina erfarenheter i en Facebookgrupp som heter Smarta diabetiker har många andra testat, och oftast rapporterat att det gått lika bra.

– Bönor verkar fungera, om inte på alla så på de flesta, säger Patrik Olsson.

Förklaringen till fenomenet tror han är att bönor är en bra källa till resistent stärkelse. Det är en typ av stärkelse som inte absorberas i tunntarmen utan når hela vägen ner till tjocktarmen där den blir mat för tarmbakterier. ▪

Henrik Ennart

KÄLLA: Svenska Dagbladet 09-05-2017