Om oss

omoss

Vårt mål och vägen dit

För oss som jobbar på Go’ Skolmat är målet att laga mat som faktiskt äts upp. Vi är förstås miljöcertifierade, har en varierad meny samt en stor andel närproducerad och ekologisk mat. Men målet om att maten ska vara så god att den äts upp är alltid i centrum för oss. 

Om du någon gång funderar på om skolmaten äts eller inte är det bara att fråga en lärare. De ser på eftermiddagens lektioner eller förmiddagens stress om så är fallet. Skolmaten är en central del i elevernas förmåga att ta in kunskap och koncentrera sig på uppgiften. Men hur ser man då till att barnen äter?

Självklart måste maten vara Go’ – både gällande smak och för miljön. Därför jobbar vi mycket med ekologiskt och närproducerat och lagar maten från grunden. Vi har också den viktiga Matpanelen där ett urval elever, lärare och matansvariga tycker till om skolmaten – varje dag! Att mäta är att veta. Utöver detta har vi stort fokus på inspiration och presentation. Vi jobbar därför målmedvetet med att utveckla våra skolrestauranger för att skapa skönare matmiljöer och menyer som gör att man blir sugen på att äta.

Matfakta

Bara genom att laga all mat från grunden kan vi få kontroll på vad den faktiskt innehåller. Så enkelt är det. Vi lagar också all vår mat i ett stort kök med centralt läge i Göteborg vilket gör att vi snabbt kan transportera maten till våra kunder. Samtliga i vår personal har erforderlig utbildning och rätt erfarenheter – och så har vi förstås ett stort intresse för matlagning. Vi på Go’ Skolmat har som ambition att hela tiden utvecklas samt leverera mat med hög kvalité och bra näringsvärde på överenskommen tid. 

Vad vi tror på

Kravcertifiering

Hösten 2015 valde vi att kravcertifiera oss och det märks på flera sätt. Bland annat genom att vi har allt fler råvaror som är ekologiskt odlade och framtagna. Vi jobbar också hela tiden för att minska transfetter och onödiga tillsatser i maten. Vår satsning på kravcertifiering är ett viktigt steg i vår utveckling mot mer hållbarhet i alla led.

Matpanelen

Målet om att göra god skolmat som faktiskt äts upp får inte bara bli en massa snack. För oss är det på allvar och därför mäter vi hur det går på alla våra skolor. 

Vår matpanel består av elever, lärare, rektorer och matansvariga på skolan som får tycka till och sätta betyg på dagens olika rätter, salladsbuffén och specialkosten. Enkelt uttryckt – de svarar på frågan om maten var Go’.

Matpanelens ord väger tungt: bara förra året gjorde vi ändringar i över tio rätter efter input från Matpanelen. Panelen ger oss feedback på rätter, kryddning, presentation och upplägg – eller tips på ny mat som efterfrågas av eleverna. Därefter använder vi vår kunskap och erfarenhet för att omsätta det till idéer som funkar, såväl näringsmässigt som ekonomiskt. Ja, ni fattar. Matpanelen är helt enkelt vårt tyngsta verktyg på resan mot vår övertygelse om att god mat äts upp.

Specialkost

Specialkost är något av de viktigaste vi har för att kunna ge bra och god skolmat till alla. Många får specialkost av medicinska skäl, som allergier eller magproblem, andra av kulturella skäl. Oavsett skäl så är kontroll och noggrannhet av största vikt för specialkosten. Hos Go’ Skolmat har vi personal som jobbar dedikerat med detta året om.

För oss handlar bra mat inte bara om råvaror. De är lika viktigt att väga måltiden som en social situation. Många yngre barn gillar inte att ”sticka ut” och därför försöker vi alltid efterlikna dagens varmrätt med våra alternativ för specialkost. I vår Matpanel ser vi till att barn med specialkost alltid finns representerade och att vi är lika noga att lyssna på deras tankar och åsikter.

Veg-team

Många av våra skolor önskar alltfler vegetariska alternativ. Det kan handla om ideologiska skäl, eller en vilja att värna om miljön och framtiden. Att laga spännande och varierad vegetarisk mat är något som vi både brinner för och tar på största allvar. Vi har därför ett dedikerat team i köket som har stor passion för vegetarisk mat. De följer vår Matpanel noga och utvecklar löpande våra vegetariska rätter.